Etterutdanning – hvorfor investere nå?

utdanning

Investere i utdanning?

AS Norge jobber i motbakke og det er kamp om midlene, er det da riktig å prioritere etterutdanning av ansatte? Hva hvis de bruker sin nye kompetanse som brekkstang for å bytte jobb?

Divisjonsdirektør Lise Hammergren ved BI er overbevist om at medarbeidere i kunnskapsbedrifter trenger faglig påfyll underveis i karrieren. Det holder ikke lenger med solid utdanning og lang erfaring for å henge med i utviklingen.

– Videreutdanning må bli regelen heller enn unntaket, sier Hammergren.

Erfarne arbeidstakere som videreutdanner seg på BI møter fagpersoner med forskningsbasert kompetanse. De aller fleste er i full jobb ved siden av studiene, og prioriterer dette i en travel hverdag fordi de er motivert av å styrke sine karrieremuligheter.

Kompetanse er ferskvare
Fersk kompetanse er viktig i et tøft marked, og ved å investere i sine ansatte får bedrifter både ny kompetanse inn og mer motiverte ansatte. Mange arbeidstakere ønsker et løft i karrieren, og det kan like gjerne skje hos nåværende arbeidsgiver som ved å finne nye utfordringer på en annen arbeidsplass. Den sjansen må arbeidsgivere ta.

Et gode for ansatte
Videreutdanning er også et skattefritt gode for ansatte. Det kan derfor være et godt alternativ hvis det ikke er rom for å justere lønnsvilkår. Er studieavgiften høy kan man tilby å spleise på kostnadene.

Seniorrådgiver Lars Hovdenak i Badenoch & Clark ser ingen endring hos ledere når det gjelder å satse på etterutdanning av ansatte i dagens marked. Flinke folk vil man jo utvikle og helst beholde. Unntaket er bransjer som olje og gass, der fokuseres det naturlig nok på helt andre tiltak nå.

Er du selv leder midt i karrieren og snuser på etterutdanning? Ta med deg tips fra Hovdenak:

En MBA på ledernivå kan være hensiktsmessig for å matche nyutdannede, som i dag ofte stiller med mastergrad når de entrer arbeidslivet. Det kan også være smart å bygge på sin utdanning med en spesialisering i faget, eller fordype seg i det faget man faktisk jobber i hvis utdanningsretningen man tok i sin tid er en helt annen. Jobber man i offentlig sektor får man også mulighet til å rykke opp et lønnstrinn.

Får du signaler om nedbemanning, grip anledningen til å tenke deg godt om; er dette en fin mulighet til å bytte fagfelt? Hva brenner du for? Hva har du å bygge på?

Ledere innen HR med spesiell fordypning innen coaching er ettertraktet. Har man erfaring med endringsledelse og kan vise til gode prosesser, kan dette åpne for nye utfordringer.

Reklamer