40% sparer til barna

klp

Adm. dir. Leif Magne Andersen i KLP Banken.

Fire av ti har opprettet sparing for egne barn. Av de som har opprettet sparing til barna, er det hjelp i boligmarkedet som er det mest aktuelle bruksområdet, viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for KLP.

Mange foreldre kaster seg inn i elleville budrunder for å hjelpe barna inn i boligmarkedet. Men det finnes fallgruver de ikke tenker på.

Lånebehovet flytter seg fra barna til foreldrene og foreldregenerasjonen tar blant annet opp seniorlånet Litt Extra for å hjelpe til.

– Vi ser to trender i markedet. Det ene er foreldre som hjelper barna inn på boligmarkedet for første gang, den andre for å hjelpe barna inn i boligmarkedet igjen etter en endring av deres livssituasjon, for eksempel etter en skilsmisse eller lignende, sier Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken.

Undersøkelsen viser at det er spesielt foreldre i Oslo som har som formål å hjelpe barn inn i boligmarkedet, mens hjelp til utdanning er noe høyere i andre deler av landet enn i Oslo.

Kan bli sittende med svarteper
Stadig økende boligpriser og strenge utlånskrav er hovedårsakene til at det har blitt veldig vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Foreldregenerasjonen hjelper blant annet til ved å ta opp mer lån på egen bolig.

– Mange foreldre føler nok at de må strekke seg for å hjelpe poden inn i boligmarkedet. Samvittigheten vinner i noen tilfeller over foreldrenes evne til å tenke realistisk om egen og familiens økonomiske situasjon og fremtid. Det er også fort gjort å glemme at om et par år er det lillebror eller lillesøster som kan komme til å kreve tilsvarende hjelp, sier han.

Banksjefen råder derfor foreldrene til å bruke tid på å kartlegge egen økonomisk situasjon og tenke gjennom egne fremtidsplaner.

– Hvis foreldrene har planer om å bygge på hytta, kjøpe ny bil eller trygge tilværelsen som pensjonister, bør de ta dette med i betraktningen når de bidrar økonomisk til barnas bolig. De bør legge kausjonsansvaret på et nivå som ikke skaper for store hindringer for egne framtidige planer, sier Andersen.

Reklamer