Billigere med vedbriketter

vedbrikett

Vedbriketter er billig. (Foto: Newswire).

Ved kan være ganske dyrt om du ikke har en skog i nærheten. Da er vedbriketter et praktisk og billig alternativ. Du får ikke flis i fingeren av dem, og de er både varmere og billigere enn vedkubber.

Vedbriketter er spon fra rent trevirke presset sammen i blokker. Det er treets eget lim, lignin, som binder tresponet sammen. Enova mener vedbriketter er et godt alternativ til ved.

– Det er et rent treprodukt, nesten helt CO2-nøytralt. Brikettene er også som regel tørrere enn ved, som betyr at de gir mer energi per kilo, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova.

Hvis du ikke har spesielt gode vedkontakter, er vedbriketter ofte et rimeligere fyringsalternativ enn vedkubber, ifølge beregninger fra Enova.

Varme følelser
Dag Bergby, markedsansvarlig i Biltema, er blitt fast bruker av vedbriketter.

– Jeg kommer nok aldri til å fyre med vanlig ved igjen, i så fall bare som dekor. Vedbrikettene brenner forutsigbart, de er enkle å tenne opp og gir en god, effektiv varme. De er også laget for å stables, sier Bergby.

Biltema er en av flere som har introdusert vedbriketter som alternativ til vanlig ved de senere årene. Men nordmenns følelser for vedkubber er ikke bare lett å konkurrere med.

– Ved-tradisjonene står sterkt i Norge. Og i en åpen peis, for eksempel på hytta eller når du tenner bål i skogen, ser vanlige vedkubber unektelig bedre ut. Vi selger imidlertid store mengder vedbriketter, så det er tydeligvis mange som har fått øynene opp for det alternativet. Hvis målet er fyring og varmeproduksjon, er det jo egentlig ikke så viktig hvordan kubbene ser ut.

Vedbriketter har rykte på seg for å være vanskeligere å få fyr på enn ved. Bergby er ikke enig i det.

– Ta fire briketter. Plasser en underst, to på siden og en på toppen slik at du får et hull i midten. Med en opptenningsbrikett inni hullet, tar det raskt fyr, er min erfaring, sier Bergby.